Du är här:

Söt kampanj på sockerfabriken i Örtofta

Nordic Sugars sockerfabrik i Örtofta har just avslutat 2018/19 års produktionskampanj med gott resultat. Kampanjavslut betyder också startskott för fas två av 450 miljonersprojekt i Örtofta.
15.01.2019|RSS|

Den 9 januari avverkade fabriken i Örtofta sina sista sockerrika betor efter knappt 106 dygns sockerproduktion. Hög sockerhalt och rena betor har gett en stabil produktion och en sockervolym i nivå med förväntningarna.

Olof Dahlgren, fabrikschef i Örtofta säger:
- Vi hade en del tekniska utmaningar i inledningen av kampanjen men sedan har fabriken överlag kört på bra. Det är speciellt tillfredsställande med tanke på de investeringsprojekt, som har pågått såväl före som under årets kampanj, som också har krävt ett stort engagemang av våra medarbetare. Nu väntar fas två av ombyggnaden av vårt sockerhus i Örtofta. Det är ett omfattande projekt och en investering på totalt 450 miljoner kronor, som betyder att Örtofta kommer att få en ännu effektivare sockerproduktion från kampanjen 2019.

Lägre sockerskörd per hektar men hög sockerhalt 
De speciella odlingsvillkoren under 2018 med mycket torra väderförhållanden gör att sockerskörden i Sverige landar på 9,9 ton socker per hektar, vilket är mellan 10-12 procent lägre än femårsgenomsnittet. Det soliga vädret innebär dock att sockerhalten rakat i höjden, vilket tillsammans med den höga renheten i de levererade betorna, har bidragit till den gynnsamma produktionskampanjen i Örtofta.

Kampanjen är nu avslutad i Finland, Litauen och Sverige. Nordzucker förväntar att ha avslutat 2018/19 års kampanj på alla sina fabriker i mitten av januari.

För ytterligare information:
Olof Dahlgren, Fabrikschef Nordic Sugar Örtofta, tel +46 709 537133
Mariann Mellström, presskoordinator, Nordic Sugar, tel +46 709 537124

Gå tillbaka