Du är här:

Sockerproduktion

Från sockerbeta till kristall

De sockerbetor som vi använder i produktionen har odlats i omedelbar närhet av våra sockerbruk. Nordzucker har ett nära samarbete med de lantbrukare som odlar sockerbetorna för att säkerställa hög kvalitet och en säker och hållbar odling. Läs mer...

När lantbrukarna har skördat sockerbetorna levereras de till sockerbruken där sockret utvinns. Betorna tvättas, delas och läggs i varmt vatten. Det varma vattnet öppnar sockerbetans celler där sockret finns, så att sockret strömmar ut i vattnet som då blir en sockersaft, råsaft. Råsaften renas varigenom jordpartiklar och bakterier avlägsnas genom att först tillsätta släckt kalk och därefter kolsyra. Till sist filtreras den kalk som faller ut (som krita) bort. Varje sockerbruk framställer sin egen släckta kalk och kolsyra genom att värma upp kalksten.

Den renade råsaften kokas i stora behållare, så den indunstar till en hög sockerkoncentration. Genom att tillsätta en aning florsocker kristalliseras sockret i saften. Sockerkristallerna, som fortfarande ligger i den saft som de har kristalliserats från, hälls i centrifuger där ett nät håller kvar kristallerna, medan saften slungas bort. Resultatet blir det välkända vita strösockret som efter torkning är redo att sätta smak på konsumenternas dag.

Få en inblick i vår sockerproduktion här