Du är här:

Socker – en söt hälsning från naturen

Socker finns i alla växter. Socker skapas av sol, vatten och koldioxid under den så kallade fotosyntesen. Det är solen som är drivkraften, och därför kan man säga att socker är en form av lagrad solenergi.

Det finns två växter som innehåller mer socker än alla andra: Sockerrör och sockerbetor. Det är samtidigt de enda växterna som lämpar sig att utvinna socker ur.

Den största andelen socker som Nordzuckerkoncernen framställer utvinns ur sockerbetor. Betan är en rot med gröna blad. Den växer direkt i jorden där den tar upp vatten och viktiga näringsämnen. Det är i de gröna bladen som fotosyntesen sker – alltså det som bildar sockret i själva roten eller betan. Sockerarten som finns i sockerbetor är sackaros, samma typ av socker som utvinns ur sockerrör. Sockerbetan består huvudsakligen av vatten (75 procent) och socker (17-19 procent), men innehåller också en rad mineraler, aminosyror, polyfenoler och vitaminer m.m. 

Från sockerbeta till kristall

De sockerbetor som vi använder i produktionen har odlats i omedelbar närhet av våra sockerbruk. Nordzucker har ett nära samarbete med de lantbrukare som odlar sockerbetorna för att säkerställa hög kvalitet och en säker och hållbar odling. Läs mer...

När lantbrukarna har skördat sockerbetorna levereras de till sockerbruken där sockret utvinns. Betorna tvättas, delas och läggs i varmt vatten. Det varma vattnet öppnar sockerbetans celler där sockret finns, så att sockret strömmar ut i vattnet som då blir en sockersaft, råsaft. Råsaften renas varigenom jordpartiklar och bakterier avlägsnas genom att först tillsätta släckt kalk och därefter kolsyra. Till sist filtreras den kalk som faller ut (som krita) bort. Varje sockerbruk framställer sin egen släckta kalk och kolsyra genom att värma upp kalksten.

Den renade råsaften kokas i stora behållare, så den indunstar till en hög sockerkoncentration. Genom att tillsätta en aning florsocker kristalliseras sockret i saften. Sockerkristallerna, som fortfarande ligger i den saft som de har kristalliserats från, hälls i centrifuger där ett nät håller kvar kristallerna, medan saften slungas bort. Resultatet blir det välkända vita strösockret som efter torkning är redo att sätta smak på konsumenternas dag.

Få en inblick i vår sockerproduktion här.

Visste du att:

Det tar 12 timmar att utvinna socker från en sockerbeta

Det blir 30 sockerbitar av en sockerbeta

Socker är naturligt kritvitt 

Brunt rörsocker får sin färg från ett litet lager av rörsockersaft som sitter utanpå sockerkristallen

Vi tillverkar mer än 250 olika sockerprodukter

Nordzucker avverkar cirka 18 miljoner ton sockerbetor om året

 

Sockerförbrukningen har legat i stort sett konstant sedan 1960-talet i de nordiska länderna